Programma 37 stapelwon. van de 41 Sociale wooneenheden

Locatie Bissegem, Kortrijk

Status In uitvoering

opdrachtgever Wonen regio Kortrijk

Het projectgebied maakt deel uit van het Kortrijkse stadsweefsel en ligt op wandelafstand van het centrum van Bissegem. Het stadscentrum van Kortrijk en de vele recreatie en groenvoorzieningen liggen nabij.

De oorspronkelijke vraag van de bouwheer betrof de renovatie van 21 verouderde sociale woningen. Op basis van de offertevraag hebben wij vanuit een bredere maatschappelijke context onderzocht wat de mogelijkheden zijn voor de projectzone. De vraag om renovatie is zeer legitiem gezien de staat van de woningen, die verre van voldoen aan de hedendaagse normen. Echter heeft onze ervaring met gelijkaardige ingrepen geleerd dat harde renovatie niet de enige mogelijkheid is. Wij willen de bouwheer daarom verschillende strategieën aanrijken gaande van klassieke, harde renovatie, tot gedeeltelijke vervangingsbouw.

Ons voorstel vertrekt van een archetypische opstelling die voor iedere bewoner herkenbaar is. De organisatie in een cirkel rondom een kwalitatieve open ruimte creëert een nieuwe vorm van openheid en samenhang die een rol krijgt voor de gehele wijk. De woningen definiëren de openbare ruimte door hun opstelling, en leggen verbindingen met de omliggende straten door hun openheid. Door de afstand onderling te variëren ontstaat een dynamisch geheel. De nieuwe ontwikkeling krijgt zo betekenis ver buiten zijn eigen grondgebied, wat de diverse maatschappelijke relaties in de ganse omgeving versterkt.

Andere realisaties hebben aangetoond dat het creëren van kleinere privétuinen & terrassen, doordachte parkeermogelijkheden en meer kwalitatieve open ruimte alleen maar voordelen biedt. De kinderen in de wijk kunnen door de kwalitatieve open ruimte buiten spelen wat automatisch leidt tot een groter contact tussen de bewoners. Het komt de samenhang van de wijk ten goede en vergroot op lange termijn de sociale cohesie.

Foto’s door Dieter Van Caneghem