Opvoedingswinkel

Programma utiliteitsbouw

Locatie Kortrijk

Status uitgevoerd

TEAM i.s.m. Thomas Nachtergaele

De opvoedingswinkel is een initiatief van de stad Kortrijk, om alles omtrent opvoeding onder één dak  te brengen. De inplanting is net op de rand van de winkelwandelstraten, en biedt op deze manier de gelegenheid om tijdens het winkelen op een ongedwongen manier met vragen en suggesties langs te komen.

De Pluim omvat een schijnbaar eenvoudig programma gerealiseerd binnen een beperkt budget. Er wordt plaats geboden aan diverse veranderlijke partners, waarbij alles samen en of apart kan functioneren indien gewenst. Het gebouw is namelijk opgesplitst in twee grote zones, de verticale circulatie bestaande uit trappen en liftkokers die telkens toegang biedt tot de gebruiksruimte per verdiep.

Ondanks de gesloten gevel met metselwerk in verloren verband gaat het gebouw vlot op in het het straatbeeld en sluit deze vlot aan op het wijzigend gabariet door middel van het uitsnijdingen. Het invallende zonlicht langs de uitsnijding geeft de inzichzelfgekeerde gevel een subtiele terughoudende aanwezigheid. Gedurende de avond wordt het gebouw in een nieuw perspectief geplaatst binnen zijn omgeving door de aanwezige buitenverlichting op de uitsnijding.