Doorniksestraat 38

Programma transformatie van de Nationale bank tot woongelegenheden

Locatie Kortrijk

Status In uitvoering eind 2018

opdrachtgever stad Kortrijk

Het gebouw van de vroegere Nationale Bank in Kortrijk straalt  een en al geschiedenis en pracht uit. Na jaren van leegstand krijgt het historisch pand in de Doorniksestraat een nieuwe toekomst. De gevel uit 1939 blijft behouden, maar achteraan maken de loketten plaats voor een binnentuin, 2 woningen en appartementen met uitgestrekte terrassen in het groen.

De ingrepen in het historische deel beperken zich tot het vernieuwen en isoleren van het dak en het aanbrengen van vier daglichtopeningen aan de straatzijde. De gevel wordt opgefrist. Het dichtgebouwde binnengebied wordt volledig opengebroken tot binnentuin.

De nieuwbouw buigt als een schelp rond het historische gedeelte. De grote, geschrankte terrassen maken plaats voor verschillende groenperkjes en bomen enkele meters boven de grond. In combinatie met het parkje in de afgesloten binnentuin ontstaat zo een groene long op verschillende niveaus. Het parkgevoel wordt versterkt met zitbanken en een basketbalveldje in de binnentuin.

De statige voorgevel staat in schril contrast met de luchtige achtergevel. Grote glaspartijen, onzichtbare glazen balustrades en verticale lijnen staan er centraal. Eén van de blikvangers van het project wordt het penthouse met een groot dakterras en ongehinderd panorama op de stad. In de stad leven met de luxe van het platteland is hier de insteek. Vandaar ook de komst van een elegante serre als hoogste punt. Een plek om even de realiteit te ontvluchten.