Kersouwpad rijwoningen

 

Programma:

Locatie:

Status:

Opdrachtgever:

5 rijwoningen

Bissegem, Kortrijk

Laureaat 2014, Fase 1 opgeleverd in 2019

Wonen Regio Kortrijk

Kernwoorden:

Fotografie:

hoge densiteit, verdichting, duurzaam wonen, BEN-woning

Dieter Van Caneghem

 

Opdrachtomschrijving

Het projectgebied maakt deel uit van het Kortrijkse stadsweefsel en ligt op wandelafstand van het centrum van Bissegem. Het stadscentrum van Kortrijk en de vele recreatie en groenvoorzieningen liggen nabij. Toch ligt het projectgebied voldoende ver van drukke verkeersaders zodat de woonomgeving vrij rustig is. Dat maakt van het projectgebied een zeer interessante locatie voor kwalitatief sociaal wonen.

De oorspronkelijke vraag van de bouwheer betrof de renovatie van 21 verouderde sociale woningen. Op basis van de offertevraag hebben wij vanuit een bredere maatschappelijke context onderzocht wat de mogelijkheden zijn voor de projectzone. De vraag om renovatie is zeer legitiem gezien de staat van de woningen, die verre van voldoen aan de hedendaagse normen. Echter heeft onze ervaring met gelijkaardige ingrepen geleerd dat harde renovatie niet de enige mogelijkheid is. Wij wilden de bouwheer daarom verschillende strategieën aanrijken, gaande van de klassieke harde renovatie, tot gedeeltelijke vervangingsbouw.

Een analyse van de stedenbouwkundige context maakt duidelijk dat het verhogen van de dichtheid in dit gebied haalbaar en wenselijk is. De nabijheid van het station van Bissegem maakt het een aantrekkelijk gebied voor woonuitbreiding. Zowel vanuit de VMSW als vanuit de Vlaamse Overheid en met name de Vlaamse Bouwmeester zijn er initiatieven die aanzetten tot het laten mee-evolueren van het gebouwd patrimonium met de maatschappij. De vergrijzing, gewijzigde en kleinere gezinssamenstellingen, stijgende energieprijzen, enzoverder, lijden ertoe dat het belang van duurzame, toegankelijke en energievriendelijke woningen toeneemt.

Het project wordt opgedeeld in twee fases. In een eerste fase komen er 36 stapelwoningen langs het water en vijf rijwoningen in de Spijkerstraat. Aangezien er een grote vraag is naar kleinere woningen worden deze in fase 1 aangeboden, zodat er ook een herhuisvesting plaats kan vinden zonder problemen. In een tweede fase worden de grote en verouderde rijwoningen in de wijk, in het bezit van de sociale bouwmaatschappij, vervangen door aangepaste sociale woningen op maat.

 
 
 
 

Inplanting

In Bissegem bestond de uitdaging erin de nog bestaande open groenzones zo veel mogelijk te bewaren en hun belevingswaarde te versterken. Zo gaat het project uit van een verdichting waarin niet alle nog resterende open ruimte wordt opgebruikt, maar waarin de open ruimte net de basis vormt van de nieuwe wijk.

In het project komen we tegemoet aan de vraag naar kleinere compacte woningen. Zo spelen we in op de behoefte van specifieke doelgroepen zoals jonge starters, alleenstaanden, bejaarden.

Door de delen restgroen in de wijk te combineren en toegankelijk te maken door middel van een netwerk van zachte verbindingen wordt het kijkgroen tussen de woningen opgewaardeerd tot een publieke groenzone voor de volledige wijk.

Rijwoningen

De typologieën van de rijwoningen zijn ontworpen als speelse in- en uitspringende baksteenvolumes. De woningen bestaan telkens uit een combinatie van twee volumes, een klein en groter volume die inspringen. Het inspringend volume herbergt de living en de eetkamer van de woning en karakteriseert zich door de grote raamoppervlakken.  Dit deel van de woning is opgevat al het doorzongedeelte van de woning, waarin contact met tuin en straat centraal staat. Het vooruitspringend volume herbergt de ruimtes met een doorstroom karakter, zoals de inkom, badkamer, keuken en berging. De raamopeningen in dit volume zijn kleiner waardoor het ontwerp zijn sculpturale karakter krijgt.

Het parkeren wordt vóór de woning opgelost, op een verharding van grasdallen ter hoogte van de berging aan de voorzijde van de woning. De rijwoningen zijn voorzien van een voortuin en achtertuin met tuinberging.