Kersouwpad stapelwoningen
Programma:
Locatie:
Status:
Opdrachtgever:
36 stapelwoningen
Bissegem, Kortrijk
Laureaat 2014, Fase 1 opgeleverd in 2019
Wonen Regio Kortrijk
Kernwoorden:
Fotografie:
ontmoetingsruimte, collectieve tuin, hoge densiteit,
verdichting, duurzaam wonen, BEN-woning
Dieter Van Caneghem
Inplanting
In Bissegem bestond de uitdaging erin de nog bestaande open groenzones zo veel mogelijk te bewaren en hun belevingswaarde te versterken. Zo gaat het project uit van een verdichting waarin niet alle nog resterende open ruimte wordt opgebruikt, maar waarin de open ruimte net de basis vormt van de nieuwe wijk. In het project komen we tegemoet aan de vraag naar kleinere compacte woningen. Zo spelen we in op de behoefte van specifieke doelgroepen zoals jonge starters, alleenstaanden, bejaarden. Door de delen restgroen in de wijk te combineren en toegankelijk te maken door middel van een netwerk van zachte verbindingen wordt het kijkgroen tussen de woningen opgewaardeerd tot een publieke groenzone voor de volledige wijk.
Strategie: maximale publieke ruimte
Strategie: verdichting in zuidelijke zone
Fase 1: gestapelde woningen
Fase 2: rijwoningen
Ons voorstel voor de inplanting vertrekt van een archetypische opstelling, die voor iedere bewoner herkenbaar is. De organisatie in een cirkel, rondom een kwalitatieve open ruimte, creëert een nieuwe vorm van openheid en samenhang, die een rol krijgt voor de gehele wijk. De woningen definiëren de openbare ruimte door hun opstelling en leggen verbindingen met de omliggende straten door hun openheid. Door de afstand onderling te variëren ontstaat een dynamisch geheel. De nieuwe ontwikkeling krijgt zo betekenis ver buiten zijn eigen grondgebied, wat de diverse maatschappelijke relaties in de ganse omgeving versterkt.
organisatie rond een kwalitatieve plek
Stapelwoningen
De typologieën van de stapelwoningen zijn ontworpen om tegemoet te komen aan een wisselend publiek. Zo zijn ze aangepast aan de noden van kleine gezinnen, bejaarden of mindervaliden die een geschikte gelijkvloerse woning kunnen krijgen in het kader van levenslang zelfstandig wonen. Elk bouwvolume bestaat uit drie woonentiteiten, telkens voorzien van twee slaapkamers. De eerste woning strekt zich volledig uit over de benedenverdieping, terwijl de twee andere woningen over twee verdieping zijn verdeeld. Elke woning beschikt over een private buitenruimte, met zicht op de parkomgeving, en beschikt ook over een buitenberging.
Andere realisaties hebben aangetoond dat het creëren van kleinere privétuinen en terrassen, doordachte parkeermogelijkheden en meer kwalitatieve open ruimte alleen maar voordelen biedt. De kinderen in de wijk kunnen door de kwalitatieve open ruimte buiten spelen wat automatisch leidt tot een groter contact tussen de bewoners. Het komt de samenhang van de wijk ten goede en vergroot op lange termijn de sociale cohesie.











