Nieuwstraat

 

Programma:

Locatie:

Status:

Opdrachtgever

12 woningen en 17 appartementen

Wevelgem

Opgeleverd

Durabrik

Kernwoorden:

ontmoetingsruimte, collectieve tuin, hoge densiteit, verdichting

 

In de toekomst zullen er steeds meer inbreidingsprojecten gerealiseerd moeten worden in de stadskernen. Na een grondige analyse van de site werden enkele volgende randvoorwaarden weerhouden:

Het werd duidelijk dat aan de noordzijde van de site afgeboord werd door KMO gebouwen die een hoge gesloten muur vormen terwijl aan de zuid zijde het perceel afgeboord is door tuinen. Wij stellen dan ook voor om de randen af te bouwen waardoor er in de kern een groen park gecreëerd wordt.

Zo ontstaat een groene ruimte in het centrum van de stad. Het volledige ontwerp gericht naar dit groen. De appartementen aan de noordzijde hebben een zuidelijk gericht terras met zicht op het groen. Aan de zuid zijde werd gekozen voor een woning typologie. Deze typologie sluit beter aan bij de buren.

Om een aangename groenzone te creëren werd de wegenis tot het minimum beperkt. De auto’s werden uit de groenzone gehaald zodat deze doorloopt tot aan de voordeur van de woningen. de appartementen zijn rechtstreeks bereikbaar met de auto. Bij de woningen werd er meer gefocust aan zachte bereikbaarheid. De wagens worden geparkeerd in een gemeenschappelijk veld vanwaar karrewielsporen, en kruiwagenpadjes vertrekken. De wadi wordt op een mooie en ecologische manier ingepland in de groene kern.

 
 

De gemeenschappelijke tuin

Door de woningen aan de rand van de site te bouwen blijft er voldoende ruimte vrij voor een open groengebied. Het binnengebied gunt de omwonenden een aangenaam uitzicht op de publieke groenzone. De groenzone is opgedeeld in 2 zones; de verblijfszone en de bloemenweide.

In de verblijfszone kan men spelen of genieten van de ‘tuin’. De bomen worden geplant langs de wadi en doen dienst als bomendaken in het open grasveld. De wadi betrekken we tot het open grasveld door de helling te plaatsen naar de appartementen. Op deze manier vormen we een subtiele grens tussen privaat en publiek.

De bloemenweide vormt een dynamische lijn tussen het grasveld en de wooneenheden, zo creëeren we een intieme sfeer voor de bewoners. De bloemenweide bestaat uit siergrassen en bloemen die de biodiversiteit bevorderen. Terwijl de kinderen spelen in het open grasveld bestaat de mogelijkheid erin om te kunnen toezien of genieten van de ‘tuin’ op de voorziene banken aan de rand van de bloemenweide. Het kronkelend tuinpad leidt de bezoekers tussen de bloemenweide naar het brugje over de wadi.

De wegen bevinden zich langs de rand van de site en bestaan uit karresporen van betonklinkers in combinatie met beton. Wanneer men het woonerf betreedt komt men op een plein die wordt benadrukt door betonklinkers in verschillende grijstinten. Door de wegenis en de wooneenheden langs de rand van de site te organiseren kunnen we een aantrekkelijk groen binnengebied realiseren.