Peperstraat

 

Programma:

Locatie:

Status:

Opdrachtgever:

15 woningen

Heule, Kortrijk

Wedstrijd 2016, 1e laureaat

Wonen Regio Kortrijk

Kernwoorden:

masterplan, landschap, groene wijk, trage wegen, compacte woningen,

collectief groen, duurzaamheid

 

De Zuid-West-Vlaamse SHM stelt ism Leiedal in haar ontwerpvraag op zoek te zijn naar een creatieve oplossing naar vormgeving en inplanting in functie van de bestaande omgeving en de stedenbouwkundige voorwaarden. Het ontwerpen van 15 woningen vraagt dan ook om de nodige zorgvuldigheid gezien de atypische vorm van het perceel en zijn landschappelijke omgeving. De ontwerpvraag en de site inspireren tot het creëren van een aangename woonomgeving waarin gebouw en buitenruimte samen binnen één kader bekeken worden. Wij passen het gebouw zorgvuldig in zijn omgeving vanuit de aanwezigheid van de R8, de Heulebeek, het park van Heule als belangrijke lijnen in het landschap. Wat aantoont dat het project vanuit een ruimere stedenbouwkundige visie werd ontworpen. Ons masterplan concept is dan ook een zoektocht naar het ruimtelijk potentieel van het gebied zonder te vervallen in achterhaalde bouwconcepten.

In tegenstelling tot een standaard verkaveling waarin het stratenpatroon de dominante factor vormt, vertrekt het ontwerpvoorstel in zijn beginsel vanuit het ongebouwde, het groene vlak. Het perceel wordt een onderdeel van de grote groene permeabele ruimte die de waterberging van het totale masterplan op zich neemt en de overgang naar de Heulebeek bewerkstelligd. Op het groene vlak worden volgens de regels van het landschap gebouwen ingeplant. Een typologie die zich desondanks zijn pragmatische rechtlijnigheid makkelijk laat schakelen. De gebouwen volgen de lijnen van beek, talud, overstromingsgebied en fietspad. Een organische schakeling met een rechtlijnige module.

 
 
 
 

De voorgestelde typologie is een compacte woning die door haar planindeling een variatie aan schakelingen toelaat. De woningen bestaan telkens uit een combinatie van twee volumes, een open volume met enkel een gelijkvloers en een gesloten volume met een gelijkvloers en een verdiep. Het open volume herbergt de living en eetkamer van de woning en karakteriseert zich door lichte materialen en grote raamoppervlakken. Dit deel van de woning is opgevat als het doorzon gedeelte van de woning waarin contact met tuin en publieke buitenruimte centraal staan.

Het gesloten volume herbergt de ruimtes met een gesloten karakter zoals de kamers, badkamer, keuken en berging. De raamopeningen zijn kleiner en de massiviteit van het volume wordt benadrukt door het gebruik van baksteenarchitectuur. De ramen in de noordgevel van dit volume zijn kleiner dan deze gericht op het zuiden.