Vandaleplein - Wonen en werken

Programma private woning en horecazaak

Locatie stadscentrum Kortrijk

Status uitgevoerd 

opdrachtgever Cnockaertarchitecture


Het renovatieproject gaat uit van een hoge densiteit, een must op de kostbare grond van het veelbelovend historisch stadscentrum van Kortrijk.

Met oog voor de lokale problematiek gaan we op zoek naar een efficiënt ruimtegebruik door op een boeiende manier om te gaan met de beperkte beschikbare ruimte in het pand. Binnen onze visie over compact wonen proberen we de noties wonen, werken en ontspanning, op elkaar in te laten spelen. We trachten hierbij te anticiperen op de evolutie van de Vlaamse stadsontwikkeling die volgens ons gepaard gaat met een duurzame levenswijze binnen onze cultuur. 

Het compact wonen op een footprint van 25m² wordt vertaald in de uitgekiende verticale gelaagdheid van het ontwerp. Waarbij de aaneenschakeling en de overgang tussen de verschillende ruimtes minutieus wordt afgewogen. De ruimtes worden per verdiep georganiseerd volgens de dagdagelijkse rituelen van de bewoners. De lager gelegen ruimtes, de keuken en leefruimte, hebben een open karakter. Naarmate we in de woning hogerop gaan worden de ruimtes intiemer en krijgen ze een privaat karakter. Het ontwerp van deze verticale organisatie van het pand beoogt een natuurlijk gebruik van de woning gedurende een volledige dag, van opstaan tot slapen gaan.

Op de gelijkvloers ( en kelderverdieping ) bevindt zich de Soepbar SPOON van de bewoners en ademt eenzelfde architecturale sfeer en gezelligheid uit als hun woonst. Spoon biedt een alternatief voor een broodjesmaaltijd, waarbij ze alles simpel basic en betaalbaar houden. Een creatieve ondernemerszaak die een naturelle frisse look uitstraalt en zelf voelbaar is tot de kelderruimte.